Παρασκευή 21 Ιουνίου 2013

Φύτευση για φυσική σκίαση και δροσισμό.

  Η φύτευση είναι μία από τις πιο αποτελεσματικές στρατηγικές παθητικού δροσισμού. Πέρα από το ότι μειώνει τη θερμοκρασία γύρω από αυτό και βελτιώνει το μικροκλίμα, βοηθά στην προστασία του κελύφους από την άμεση και έμμεση ηλιακή ακτινοβολία. Στους τοίχους που είναι προσανατολισμένοι προς το νότο τα φυτά που πρέπει να φυτεύουμε, είναι τα φυλλοβόλα  ώστε να επιτρέπουν να μπαίνει η ηλιακή ακτινοβολία μόνο το χειμώνα, ενώ στους βορινούς τοίχους, τα αειθαλλή.
 Στο γραφείο μας, και μάλιστα στο χώρο που δουλεύω, εφαρμόσαμε αυτή τη στρατηγική, αφού μας το επέτρεπε ο νοτιανατολικός προσανατολισμός του κτιρίου. Στο παρτέρι που βρίσκεται μπροστά από τη βεράντα φυτέψαμε φυλλοβόλα αναρριχώμενα φυτά, τα οποία το χειμώνα επιτρέπουν την είσοδο στην ηλιακή ακτινοβολία, ενώ το καλοκαίρι προστατεύουν τους τοίχους και τα ανοίγματα από αυτήν, ταυτόχρονα αφήνουν τον αέρα να περάσει στο από την σκιασμένη βεράντα και να εξέλθει από αυτήν πιο δροσερός.


Χειμώνας

Καλοκαίρι

   
  Ψιλά γράμματα θα πει κάποιος, την εποχή που οι ανατιμήσεις σε πετρέλαιο και ρεύμα, φέρνουν πολλά νοικοκυριά στα πρόθυρα της ενεργειακής φτώχειας. Ίσως είναι έτσι, ωστόσο οι παρεμβάσεις αυτές έχουν ελάχιστο κόστος και μπορεί να κάνουν τη διαφορά μεταξύ του να χρειάζεται να αγοράσει κανείς κλιματιστικό ή όχι. 

φώτο Κ. Καταβούτας




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου