Τρίτη 19 Ιανουαρίου 2010

Ναυάγιο στην Κοπεγχάγη, τί οδήγησε εκεί και τι σημαίνει για τον πλανήτη?

Η σύνοδος της Κοπεγχάγης ήταν μια παταγώδης αποτυχία, τόσο λόγω των προσδοκιών που είχε δημιουργήσει, αλλά κυρίως λόγω του επείγοντος του προβλήματος της κλιματικής αλλαγής. Και για όσους ακόμα αμφιβάλλουν διαβάστε εδώ, γιατί δεν βιώνουμε ακόμα έντονα τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής, αλλά όταν θα αρχίσουμε θα είναι πολύ δύσκολο να το αναστρέψουμε.
Κάποιοι υπεραισιόδοξοι ανανεώνουν το ραντεβού τους για το Μεξικό τον επόμενο χρόνο, κάποιοι "ασυμβίβαστοι" χαίρονται γιατί "καλύτερα καμία συμφωνία, από μία κακή συμφωνία". Δυστυχώς όμως η πραγματικότητα είναι ότι η σύνοδος αυτή ήταν ένα πισωγύρισμα άνευ προηγουμένου. Δυστυχώς είναι επίσης αλήθεια ότι πέρα από τους γνωστούς υπεύθυνους: η "φούσκα" Ομπάμα, οι ανένδοτοι Κινέζοι, οι δειλοί Ευρωπαίοι κλπ, μεγάλη ευθύνη πέφτει και στην κοινωνία των πολιτών που δεν πίεσε αρκετά και δεν ανέδειξε όσο έπρεπε το θέμα.
Μια ενδιαφέρουσα ανάλυση που αναδεικνύει και αυτήν την πτυχή εδώ.
Καλή και η ανακύκλωση, καλό και το ποδηλατάκι, καλές και οι αναδασώσεις, αλλά για να ανακοπεί η κλιματική αλλαγή χρειάζεται να θυσιάσουμε μέρος της ευημερίας μας: να καταναλώνουμε και να ταξιδεύουμε λιγότερο. Και η κοινωνία φαίνεται απρόθυμη να απαιτήσει για πρώτη φορά στην ιστορία λιγότερη ευημερία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου