Πέμπτη 3 Δεκεμβρίου 2009

Blackle: το "πράσινο" Google, ή μήπως όχι?

Με τη συνεχιζόμενα αυξανόμενη ευαισθησία των πολιτών για το περιβάλλον, πολλοί ισχυρίζονται ότι παρέχουν "πράσινες" υπηρεσίες ενώ αυτό δεν συμβαίνει: υβριδικά SUV, "βιοκαύσιμα", αντιστάθμιση αεροπορικών ταξιδιών με φύτευση δέντρων για να μπορούμε να πάμε τριήμερο στο Ντουμπάι.
Μία από αυτές τις περιπτώσεις είναι και το Blackle: η "πράσινη" εναλλακτική του Google. Ίσως έχετε λάβει το γνωστό mail που λέει ότι το συγκεκριμένο πρόγραμμα εκμεταλλευόμενο τη μαύρη οθόνη καταναλώνει λιγότερη ενέργεια από το λευκό, παραδοσιακό Google. Εγώ προσωπικά το είχα λάβει και το είχα πιστέψει χωρίς να εξοικονομήσω ούτε ένα Watt. Γιατί όπως λέει και ο ηλεκτρονικός μηχανικός Χρήστος Βοσνίδης:

Οι TFT οθόνες καταναλώνουν ακριβώς την ίδια ενέργεια, οτιδήποτε και αν απεικονίζουν.
Η τεχνολογία που χρησιμοποιούν για την απεικόνιση χρώματος βασίζεται στην ύπαρξη πολωμένου οπισθίου φωτισμού (backlight) και την χρήση χρωματιστών στοιχείων LCD, τα οποία βγαίνουν σε κόκκινο, πράσινο και μπλε.
Το backlight δουλεύει πάντα, η ποσότητα όμως του φωτός που διέρχεται από τα στοιχεία LCD ρυθμίζεται ανάλογα με την τάση που εφαρμόζεται πάνω σε αυτά. Η αυξομείωση της τάσης έχει σαν αποτέλεσμα τη μεταβολή της γωνίας πόλωσης του στοιχείου, η οποία κινείται ανάμεσα στις ακραίες καταστάσεις της κάθετης πόλωσης (δεν περνάει φως) και της παράλληλης πόλωσης (περνάει το σύνολο της ακτινοβολίας).
Ακόμη και όταν η οθόνη δείχνει κάτι μαύρο, με προσεκτική παρατήρηση καταλαβαίνετε ότι δεν είναι ακριβώς μαύρο, αλλά αρκετά σκούρο γκρι, και αυτό επειδή το φως του backlight είναι μεν πολωμένο, αλλά με μικρές αυξομειώσεις στη γωνία πόλωσης.
Τώρα για το blackle, πρόκειται για site ανεξάρτητο, το οποίο προσπαθεί να εκμεταλλευτεί αυτόν τον urban legend προκειμένου να βγάλει χρήματα από τις διαφημίσεις που παρουσιάζει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου