Τετάρτη 24 Ιουνίου 2009

Σπίτια από αλάτι στη Βολιβία

Το ξενοδοχείο από αλάτι


Διακρίνονται τα "τούβλα" από αλάτι


Το εσωτερικό του ξενοδοχείου


Για την στεγάνωση της στέγης χρησιμοποιείται άχυρο και πλασικό


Στα νοτιοανατολικά της Βολιβίας σε υψόμετρο 3700 μ βρίσκεται η μεγαλύτερη αλμυρή έρημος του κόσμου : η Salar de Uyuni. 12.500 τετ. χιλιόμετρα και 10 δισεκατομύρια τόνοι αλατιού, δημιουργούν ένα εντυπωσιακό τοπίο που σιγά σιγά γίνεται τουριστικός προορισμός. Κάποιοι ντόπιοι βρήκαν έναν έξυπνο και οικολογικό τρόπο να χρησιμοποιήσουν αυτό που τους έδωσε η φύση σε αφθονία: κατασκευάζουν σπίτια και ένα ξενοδοχείο από τούβλα από αλάτι.

O τρόπος κατασκευής είναι απλός. Μεγάλα κομμάτια αλατιού εξορύσσονται από την επιφάνεια της ερήμου (έχουν την ίδια αντοχή με αυτά που βρίσκονται βαθύτερα) και κόβονται σε μικρότερα. Για προστασία από τη βροχή φτιάχνονται θεμέλια 30-50 πάνω από το έδαφος, από μπετόν ή πέτρα. Στη στέγη για στεγάνωση τοποθετείται άχυρο και ρολά πλαστικού. Τα μεγάλα κομμάτια αλατιού κόβονται σε μικρότερα, με διαστάσεις παρόμοιες των συμβατικών τούβλων, τα οποία αποτελούν τα δομικά υλικά της κατασκευής. Σαν κονίαμα χρησιμοποιείται αλάτι, ανακατεμένο με νερό και χώμα.

Οι κατασκευές αυτές, μπορεί να μην είναι με την αυστηρή έννοια «παραδοσιακές» γιατί κατασκευάστηκαν τα τελευταία χρόνια, ωστόσο έχουν ενσωματώσει αρκετά στοιχεία του βιοκλιματικού σχεδιασμού. Η χρήση υλικών αυξημένης θερμικής αδράνειας, υλικών από τη γύρω περιοχή που δεν απαιτούν βιομηχανική επεξεργασία και μεταφορά από μακρινούς περιοχές, είναι αρκετά για να χαρακτηρίσουν τον τρόπο αυτό δόμησης, σαν βιώσιμο και οικολογικό.

Πηγη: περιοδικο Ecologic

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου