Τετάρτη 10 Ιουνίου 2009

Συμβουλές για σωστό πότισμα

To ξέρατε ότι το μισό της ποσότητας που χρησιμοποιούμε για πότισμα πάει χαμένο; Σύμφωνα με τον γεωπόνο Paul James 8 στους 10 κήπους ποτίζονται με λάθος τρόπο, γεγονός που προκαλεί, εκτός από σπατάλη νερού, ελλιπή ανάπτυξη των φυτών, ζιζάνια και αρρώστιες.
Προβλήματα σαν και αυτά είναι εύκολο να αντιμετωπιστούν, αλλάζοντας συνήθεις: πώς, πότε και τι ποτίζουμε. Παρακάτω αναφέρουμε κάποια λάθη που καλό είναι να αποφεύγουμε.

Λάθος 1 Συχνό πότισμα. Το να ποτίζουμε καθημερινά και για λίγη ώρα μπορεί να αποδειχθεί καταστροφικό. Αυτό γίνεται γιατί οι ρίζες μεγαλώνουν επιφανειακά και συνεπώς ξεραίνονται ευκολότερα.
Λύση: Όταν ποτίζετε αφήστε το νερό να τρέξει μέχρι να ποτίσει το έδαφος σε βάθος 30 εκ. περίπου. Έτσι θα βοηθήσετε τις ρίζες να διεισδύσουν σε βάθος όπου η φυσική υγρασία παραμένει πιο σταθερή.
Tip: Θα μπορούσατε να ποτίζετε τα λουλούδια και τα λαχανικά για μια ώρα μια συγκεκριμένη ώρα της βδομάδας.

Λάθος 2: Πότισμα τη λάθος ώρα.Το ποια ώρα της μέρας ποτίζουμε είναι σημαντικό. Το απογευματινό πότισμα ευνοεί τις αρρώστιες γιατί τα φύλα μένουν υγρά όλη την νύχτα. Το μεσημεριανό είναι ακόμα χειρότερο γιατί μεγάλο μέρος του νερού χάνεται μέσω εξάτμισης.
Λύση: Προσπαθείστε να ποτίζετε μεταξύ 5 και 10 το πρωί, όταν ο ήλιος δεν είναι δυνατός, ο άνεμος συνηθως ασθενής και η θερμοκρασία δροσερή. Έτσι λιγότερο νερό χάνεται μέσω εξάτμισης και τα φύλλα προλαβαίνουν να στεγνώσουν, μειώνοντας την πιθανότητα να προσβληθούν από ασθένειες.
Tip: Η πίεση του δικτύου το πρωί είναι συνήθως υψηλότερη το πρωί και καθυστερεί λιγότερο για να μεταφέρει την ίδια ποσότητα νερού.

Ποτίζοντας δέντρα και θάμνους
‘Οσο τα δέντρα μεγαλώνουν απαιτούν μεγαλύτερες ποσότητες νερού. Νεαρά δέντρα με διάμετρο κορμού 5 απαιτούν το μισό νερό σε σχέση με μεγαλύτερα δέντρα 15 εκατ. Βέβαια τα ώριμα δέντρα με το ανεπτυγμένο ριζικό σύστημα που διαθέτουν μπορούν να αντέξουν περισσότερο καιρό χωρίς πότισμα. Γι’αυτό η σωστότερη τακτική είναι το να ποτίζονται σε τακτά διαστήματα. Οι θάμνοι χρειάζονται πότισμα κάθε 7-10 μέρες (ίσως κάθε 5 μέρες το καλοκαίρι) και είναι καλύτερο να αφήνουμε το νερό να φτάσει βαθιά, ιδίως για φυτά όπως οι αζαλέες οι οποίες δεν πρέπει να βρίσκονται ποτέ σε ξερό χώμα. Tip: Ποτίστε τη βάση των φυτών παρά το φύλλωμα τους.

Ποτίζοντας το γκαζόν
Το γκαζόν ως γνωστό απαιτεί μεγάλες ποσότητες νερού και θα έπρεπε να αποφεύγεται στο μεγαλύτερο μέρος της Ελλάδας. Χρειάζεται γύρω στα 15 εκ. νερό τη βδομάδα. Τα αμμώδη εδάφη στεγνώνουν γρηγορότερα και θέλουν συχνότερο πότισμα, ενώ τα αργιλώδη κρατούν μεγαλύτερη υγρασία. Αν το έδαφος έχει κλίση ή είναι πολύ συμπυκνωμένο, ποτίστε με διακοπές για να αποροφηθεί καλύτερα το νερό. Όταν βλέπετε νερό να ρέει ελεύθερα σταματήστε, και ξεκινήστε πάλι όταν αποροφηθεί.

Ένας καλός τρόπος για να διατηρήσετε την υγρασία στο έδαφος των δέντρων των δέντρων και των φυτών είναι να τοποθετίσετε οργανικά υλικά στο έδαφος. Αυτό έχει και άλλα πλεονεκτήματα εκτός από τη διατήρηση της υγρασίας: διώχνει τα ζιζάνια, σταθεροποιεί τη θερμοκρασία εδάφους, ενισχύει το έδαφος με συστατικά και βελτιώνει το αισθητικό αποτέλεσμα. Μπορείτε να καλύψετε φυτά και δέντρα με ένα στρώμα 4-8 εκατοστών από οργανική ύλη. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε πευκοβελόνες, άχυρο, φλοιό από κορμούς κωνοφώρων ή οτιδήποτε άλλο.

Πηγή
http://blog.ecologue.com/

1 σχόλιο: